5i12 försvarar SM guldet, igen.


Sista dagen på SM började med väntan på att vinden skulle hitta till Baggensfjärden. Först på land och sedan på fjärden där flera startförsök fick avbrytas pga stora vindskift. Till slut kom dock startfältet i väg och en 7:e segling kunde genomföras. Läget inför sista seglingen var att ”Classmates 2” behövde vinna och ”5i12” bli sämre än 5:a för att vända på steken och bli svenska mästare. Och med de rådande nyckfulla vindarna var allt möjligt. Vid första märket rundade ”5i12” 3:a och ”Classmates” 4:a och därifrån kontrollerade ”5i12” läget och för säkerhets skull spikade man även sista seglingen. Värdigare vinnare får man leta efter. Svenska Mästare i Drake 2018 är alltså Team ”5i12” med Martin Pålsson, Göran Alm och Thomas Wallenfeldt. Silvermedaljerna gick till Team ”Classmates 2” med Gutta Johansson, Sputte Baltscheffsky och Jonte S. Magnusson och bronset till ”Da Capo” med Lasse Molse, Marcus Bergqvist och Oliver Molse.

Vid prisutdelningen prisades förstås vinnarna överflödigt men även ett nytt vandringspris ”Vikingaskeppet” delades ut. Priset är skänkt av Lasse Molse för att prisa deltagandet av äldre och mindre meriterade drakar. I år gick priset till en glad Lena Gustavsson i ”Maja” med Jesper Wirden och Mats Dahlander i besättningen.
Även ungdomarna Karl Fejerstam, Eva Forslund och Karl Österman uppmärksammades för sitt populära inhopp i drakklassen. De hade aldrig suttit i en drake innan första seglingen och fick chansen att delta på SM genom ett initiativ som kallas ”utmaningen” som Svensk Drakklubb och Svenska Seglarförbundet har. Och att döma av deras egna kommentarer efter regattan hade de roliga dagar, om än utmanande, ombord på SWE 363 ”Amarona”.
Förutom seglingar bjöd Havsörnarna och arrangörsduon Gutta och Olle Jo på finfina sociala arrangemang med bland annat grillkalas med entrecote á la Pelle Gedda och passande drycker.
Stort tack till Leffe och Mats på Sune Carlsson Båtvarv. Utan er gästfrihet hade arrangemanget inte varit möjligt!
Och till slut ett extra stort tack till Race Crew med Jocke Ameln i spetsen som levererade kanonfina seglingar på den stundtals utmanande Baggensfjärden.
Tack Richard Dudley för fina bilder från seglingarna.
Från första dagens seglingar finns även fina bilder av Philip Karlberg på karlbergmarinephoto.com
Fler bilder finns upplagda på Facebook här som är fritt att dela för privat bruk så länge Fotografens namn finns med.
Går även att beställa posters från Philip, mer info här.
 Silvermedaljörerna SWE 393 Classmates 2 (Ming) plus en glad prisutdelare.


Bronsmedaljörerna i vackra SWE 213 ”Da Capo XXV”.


Glada vinnare av det nyinstiftade vandringspriset ”Vikingaskeppet”.


Världens bästa, och roligaste, Sail Crew!

Nöjda regattageneraler.

Amarona in action.

SWE 363 ”Amarona’s” glada undomsbesättning.

Gutta vid grillen