Rapport från SM 2023

Helgen 4-6 augusti seglades SM i Drake på Marstrandsfjorden och Martin Pålsson, Göran Alm och Gustav Gärdebäck, GKSS seglade starkast och tog hem SM-guldet före Jesper Ståhlheim, Leif Möller och Jens Möller (silver), GKSS och Lasse Molse, Marcus Bergqvist och Måns Möller (brons) GKSS.

Fjorden bjöd på allt från hård vind med hög sjö till lättvind och platt vatten. Åtta race av nio planerade lyckades att genomföras. 29 båtar på startlinjen ifrån 5 nationer. Sverige, Norge, Danmark, Estland & England.  Det var tajt racing hela helgen, många båt/båt fighter och som vanligt avgjordes Drak-SM sista racet, sista banbenet.

– Vi i team NoNo gick in med inställningen att ha roligt, det hade vi fram till sista racet där vi insåg att vi inte fick bli sämre än sjua för att vinna regattan. Vi skiftade fokus och klättrade placeringar sista kryssen och gick från 8:a till 2:a över mållinjen, berättare Martin Pålsson.

Detta blev det tionde guldet i drake för Martin Pålsson, sjunde i Drake för Göran Alm och det andra i Drake för Gustav Gärdebäck (som är junioren i båten).

– Min erfarenhet i klassen, Göran med sin tekniska erfarenhet av segling och Gustav med sin energi och vakenhet var nyckeln till denna vinst. En stor eloge till funktionärerna från GKSS och ett stort tack till alla seglare för bra racing och god gemenskap på bryggan, avslutar Martin.

🥇 “SWE416” – Martin Pålsson, Göran Alm, Gustav Gärdebäck (GKSS)
🥈 “SWE409” – Jesper Stålheim, Leif Möller, Jens Möller (GKSS)
🥉 “SWE213” – Lasse Molse, Marcus Bergqvist, Måns Lundberg (GKSS)

Overall

🥇 “SWE416” – Martin Pålsson, Göran Alm, Gustav Gärdebäck (GKSS)
🥈 “SWE800” – Jan Secher, Richard Sydenham, Gerrard Mitchell (MSS)
🥉 “SWE409” – Jesper Stålheim, Leif Möller, Jens Möller (GKSS)