SM i Drake 2022

Efter intensiva tävlingsdagar på den utmanande Marstrandsfjorden lyckades Martin Pålsson, Peter Lindh och Thomas Wallenfeldt från GKSS avsluta med två spikar och vinna ännu ett SM-guld i Drake.

Efter en händelserik vår och sommar med träning och regattor i Långedrag och Marstrand seglades det svenska mästerskapet i Marstrand den 5-7 augusti. Besättningar från ostkust, sydkust och Norge fanns på plats för att förgylla de västsvenska deltagandet som också seglat Wärdscupen under juli månad i Marstrand.

Första dagen innebar starka vindar på upp emot 12 m/s och därtill en mycket utmanande sjö men de flesta av årets 22 besättningar lyckades klara av fyra seglingar under formidabel seglingsledning av GKSS och deras duktiga funktionärer. Martin Pålsson och ”Team Nono” tog regattans första seger och därmed också Peter Klocks minnespris. Jan Secher på ”Miss Behavior” tog två förstaplatser och Hans Eckerström på ”Maverick” vann dagens sista race. Väl i land hade GKSS dukat upp en uppskattad och välförtjänt after-sail och besättningarna samlades för eftersnack om dagens tuffa race.

På lördagen blåste regattan inne när vindar på över 16 m/s svepte in över västkusten. I land pysslades båtar om och på kvällen arrangerades en välbesökt regattamiddag på Johans Krog.

Under den avslutande dagen var de återstående racen en kamp om guldet mellan Pålsson, Eckerström och Lasse Molse på ”Da Capo”. Vindarna var kraftiga men avtog något och efter två jämna race där fyra båtar var på pallen om vartannat så kunde till slut Team Nono med Martin Pålsson, Thomas Wallenfeldt och Peter Lindh lyfta armarna och titulera sig svenska mästare för nionde gången. Hans Eckerström, Douglas Jacobsson och Björn Smit på SWE 354 ”Maverick” tog en imponerande silvermedalj medan Lasse Molse, Marcus Bergqvist och Måns Lundberg ombord på SWE 213 ”Da Capo” bärgade en fin bronsmedalj. Den totala andraplatsen vanns av SWE 345 ”Miss Behavior” med Jan Secher, Richard Sydenham (GB) och Simon Fry (GB).

Prisutdelningen hölls av GKSS eminente tävlingsledare Göran Ahlström och gästades av Kung Oscar II med entourage samt Kungälvs Musikkår och vinnarna fick åka i kungens bil längs Marstrands kaj.

Top fem:

  1. SWE 401
  2. SWE 345*
  3. SWE 354
  4. SWE 213
  5. SWE 403

*Ej kvalificerad svensk besättning

Resultat: https://www.sailarena.com/contentassets/b66434148b3949dca586471270ae978b/gkss_draksm2022_r1_6_0verall.pdf