Svensk Drakklubb antar "Utmaningen"

Svensk Drakklubb fyller i år 70 år och grundades inför OS i London. Tjugo år tidigare hade klassen genom en konstruktionstävling initierad av GKSS kommit till på pappret men först året efter, 1929, stod de tre ursprungliga båtarna klara i Långedrag. Snart 90 år senare seglas Drake i 31 länder av en imponerande skara från en mängd klasser och med meriter från OS, Americas Cup och VM. Det unika med klassen är just att glada amatörer, proffs och tidigare mästare seglar på samma sportsliga villkor och kan umgås och ta del av varandras erfarenheter i härliga sociala sammanhang.
När Svenska Seglarförbundet tog initiativet till ”Utmaningen” såg vi detta som ett ypperligt tillfälle att inleda ett program för att brygga erfarenheter mellan generationer och främja återväxt i klassen. Vår utmaning är att få fler att upptäcka en klass som ibland orättvist och ensidigt har kännetecknats som mycket dyr, svåråtkomlig och lite sluten. Detta må inte vara sant men det har ändå varit ett litet hinder för att framförallt få en yngre generation att närma sig Draken.
För att ge en mer rättvis bild av båt och gemenskap lät vi därför rekrytera en helt ny besättning inför SM i Saltsjöbaden. Ett tillfälle då samtliga moment och stämningar kan uppstå men där vi genom engagerade medlemmar kunde välkomna och inkludera dessa rookies. Med erfarenhet från bl a Laser kom så en ung besättning att stå i rampljuset under regattan. Eva-Stina Forslund (22), Karl Fejerstam Ljungquist (21) och Kalle Österman (27) tog sig tappert an SWE 363 ”Amarona” som ställts till förfogande och genomförde samtliga seglingar med gott resultat och en oerhörd entusiasm och positiv attityd.

”Det var riktigt kul att få chansen att segla drake. Utmanande och man känner att det finns mycket att lära sig från klassen och båten. Alla runtomkring var väldigt hjälpsamma och gav ett fantastiskt intryck”, säger Kalle Österman som tillsammans med övriga turades om att vara rorsman.
Karl Fejerstam Ljungquist: ”Jag vill rikta ett tack till ordförande Christoffer Meyer. Jag uppskattar så mycket att du tog in oss med öppen famn. Det gjorde alla på plats också, mottagandet var genuint varmt. Tack för det! Stort tack Svensk Drakklubb, och alla de som hjälpte till med att arrangera SM i Drake 2018. Det var så kul att få vara med under SM med Sveriges elit inom Drake. Helt rätt forum för att attrahera nya inom klassen. Vi har fått blodadtand. Var så säkra på att vi kommer tillbaka för revansch.”

För Svensk Drakklubb innebär ”Utmaningen” en fantastisk möjlighet att sprida uppfattningen om vad det innebär att äga och segla en Drake ur ett nytt perspektiv. Vi sänker därmed tröskeln och ökar tillgängligheten för fler vilket är en utmaning för sporten som idag likt mycket annat står i hård konkurrens. Resultatet av detta initiativ är att besättningen nu kan titulera sig våra officiella ambassadörer ”Young Dragons” och fritt får fortsätta att disponera och segla en Drake under kommande säsong med målet att generera ett än större underlag i sin generation.